Är dina vänner verkligen vänner

Visst har man många vänner här och där. På Facebook, Twitter, Snapchat och alla andra sociala medier. Men vilka är egentligen dina riktiga vänner? Hur många vet du var de bor, hur deras familjesituation ser ut eller hur många har du fikat med? Vem kan du ringa dygnet runt och be om hjälp när det krisar? Vem skulle du ställa upp för när den vännen ringer och vill ha hjälp?

Det finns många olika slags vänner. De riktiga och äkta vänskaperna kan du testa genom att ringa när du är riktigt sjuk, nerbäddad i sängen och vill ha godis och chips. Den vän som ställer upp och kommer över med din inköpslista inhandlad är en riktig vän. Det finns ju och har alltid funnits låtsasvänner. Många hade en liten låtsaskompis när de var små, kanske även du? Alfons Åberg hade Mollgan.

Låtsaskompisar

Kommer du ihåg Alfons Åberg och hans låtsaskompis Mollgan? Ungefär så kan det vara med vänner på sociala medier också. De är liksom inte på riktigt. De passar bra när du vill höra att du är snygg och duktig. Men när det gäller att ställa upp när du behöver hjälp på riktigt är de inte där längre. Stämmer inte det? De finns där men inte på riktigt liksom.

Hur hittar man då riktiga vänner? En del hittar man på sociala medier och andra har man haft sedan skolan. Vissa träffar man på jobbet, genom vänner eller genom sin hobby man håller på med. Men vilka är riktiga vänner och vem är inte äkta då? Sånt kan vara svårt att avgöra och speciellt i början. Det sägs att det finns en anledning till att vi hittar varann när man som mest behöver det.

Vänner kan bytas ut

Angående vänner som kan bytas ut. Vissa personer stöter man på och umgås intensivt med och ställer upp för varandra i vått och torrt. En relation som sedan kan rinna ut i sanden. Livet och ödet ser nog till att vi hittar rätt vänner när vi behöver dem. Vissa blir kvar och andra försvinner naturligt. Eller så förändras livssituationer helt enkelt och man ses inte mer. Det finns en mening med allt.

Vissa vänner ska endast vara just kompisar och där är sociala medier bra. Det är en självförtroende-boost som ger dig vad du behöver men dessa vänner kanske inte är till för att vara ärliga och äkta, de är din Mollgan. Sedan har du vänner som verkligen blir äkta vänner och bryr sig om dig på riktigt. De vännerna vill ju även du hjälpa, där blir det som kärlek på något sätt.

Vi behöver nog alla

Alla behöver ha olika vänskaper. Vi har olika behov för olika saker. Vissa vänner behöver vi för att prata djupt med och andra behöver vi för att festa med. Vi har olika behov i våra liv och självklart behöver vi då även olika vänner. Sen har nog de allra flesta kanske en bas av nära vänner som alltid finns. Vänner från sociala medier, fyller tomma luckor i livet.

Om vi bara haft våra nära kära vänner som du känner utan och innan hade det kanske blivit lite tråkigt. Tillskottet vi fått genom sociala medier har gett oss en möjlighet att kunna spela en annan roll. Kanske vara lite ytliga och inte alltid behöva vara sig själv. Dessutom ännu fler att fylla sina behov med vilket kan vara bra. Behovet är olika för varje dag på något sätt.

Behovet av vänner

Sociala medier hjälper oss med mycket. Har du till exempel 400 vänner på Facebook är kanske 150 stycken av dem äkta. Alltså riktiga vänner du pratar med och träffar genom jobb, kurser, hobbys, idrott och andra saker. Några är släktingar som du måste ha kontakt med vare sig du vill eller inte. De andra 250 är vänners vänner, gamla grannar, gamla klasskamrater och annat. Är de verkligen vänner eller är de Mollgan?

Vem är på riktigt?

Vet du vem av dina vänner som verkligen är äkta? Visst behöver vi alla alltid olika sorters vänner. Men vem är på riktigt? Ett ganska enkelt sätt att ta reda på det är att fråga vem som kan hjälpa dig att flytta ett piano utan betalning eller kanske be någon komma över med en pizza och håller dig sällskap för att du känner dig så ensam. Känn efter i ditt hjärta vem du vill ha nära.

Related Posts

Internettroll och hur de jobbar

Termen internettroll och dess varianter såsom nättroll och troll växte fram på internet under 1980-talet. Internettroll är en intressant term

Desinformationskrig i sociala medier

Sedan sociala medier slog igenom har dess popularitet ökat, såväl bland yngre som bland äldre. De flesta av oss deltar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *