Historierna bakom Tumblr och Pinterest

Sociala medier behöver egentligen ingen närmare beskrivning – många av oss är idag medlem på något eller flera sociala medier. Det kan till exempel röra sig om Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Kik eller något av två, möjligen lite mindre sociala medierna här i Sverige, som den här texten kommer att handla om: Tumblr och Pinterest. Vad kan du egentligen om dessa sociala medier och framför allt, vad kan du om historien om dem?

På sociala medier kan vi kommunicera och nätverka med andra personer. Vi kan också få information och reklam från företag och organisationer. De olika medierna har olika nischer – vissa är mer inriktade på textkommunikation och chatt, medan andra är mer inriktade på bilder, till exempel. Det här är en av anledningarna till att många väljer att vara aktiva på flera olika sociala medier samtidigt för att få lite variation.

Historien om Tumblr

Tumblr har inte fått lika stort genomslag i Sverige som många andra sociala medier. Man kan enklast beskriva det som en slags plattform för bloggar. Samtidigt skiljer det sig lite från andra bloggplattformar, i synnerhet då det ofta är mer fokus på bilder och inspiration än på lång text. På sin Tumblr-blogg kan man publicera bilder, texter, ljud- och videoklipp, citat och länkar med mera. Man kan också chatta och kommentera andra användare.

Hur ser då historien bakom denna sociala plattform ut? Allt tog sin början år 2007, då Tumblr grundades. Personerna bakom plattformen heter David Karp och Marco Arment (som tillsammans med Karp först ledde utvecklingen av Tumblr). Plattformen blev omedelbart populär och har idag över tre miljoner användare. I maj 2013 köptes Tumblr upp av Yahoo, som idag alltså äger plattformen. Köpet kostade Yahoo hela 1,1 miljoner amerikanska dollar.

Historien om Pinterest

Pinterest kan sägas ha fått lite större spridning, åtminstone i Sverige, än Tumblr. Det är en social nätverkstjänst där du kan skapa digitala anslagstavlor, så kallade pinboards. På dessa kan du lägg upp, organisera och dela med dig av exempelvis bilder och citat. Det kan röra sig om egna bilder och citat, men du kan också dela andra inspirationsbilder som du kan hitta på olika sajter på nätet.

Pinterest utvecklades av Ben Silbermann, som tidigare arbetade på Google. År 2010 öppnade han en betaversion av Pinterest som sedan dess har vuxit sig större. Han grundade sajten tillsamman med Evan Sharp och Paul Sciarra. Idag räknas Pinterest som världens tredje mest populära sociala nätverk med sina 10,4 miljoner registrerade medlemmar (2012). År 2017 var 17 % av svenska internetanvändare medlemmar på Pinterest, vars huvudsakliga målgrupp är kvinnor.

Populära konton på Tumblr och Pinterest

Nu vet du kanske lite mer om dessa sociala medier men det kan alltid vara roligt att komma igång genom att besöka några populära konton som finns hos dem. På Tumblr bör till exempel artisterna John Mayer, John Legend och A$AP Rocky nämnas. Här publicerar de främst bilder men också mycket annat. Gemensamt för många Tumblr-bloggar är också att de ofta är stilrena och enkla till sitt utseende.

Hur ser det ut med användare på Pinterest? Många bloggare använder Pinterest som ett komplement till sin blogg. Exempel på detta är Sandra Beijer (Niotillfem) och Emmas designblogg. Även ad:n Dejan Mauzer har ett populärt konto på Pinterest. Många företag har dessutom upptäckt möjligheterna med att marknadsföra sig och nå ut med hjälp av Pinterest. Två exempel på företag som idag finns på Pinterest är svenska Ikea och H&M.

Kom igång med sociala medierna

Precis som med de flesta medier är det inte svårt alls att komma igång vare sig med Tumblr eller med Pinterest. Du behöver registrera dig om du själv ska använda det men andras konton går för det mesta att se utan inloggning. Att registrera sig går dock snabbt och är helt kostnadsfritt. Det bästa sättet att se om dessa sociala medier är något för dig är genom att testa dig fram!

Här för att stanna?

Det kan vara intressant att fundera på framtiden för sociala medier som Tumblr och Pinterest. Tumblr har ju stor konkurrens från andra bloggplattformar men har ändå lyckats bra. Pinterest är lite mer unikt i sin nisch och kanske är det just därför det också har blivit mer populärt än till exempel Tumblr. Idag finns dessutom Pinterest på svenska, vilket kanske kommer öka antalet svenska registrerade medlemmar? Tiden får utvisa.

Related Posts

Facebooks historia och utveckling

Som användare på Facebook skapar man en personlig profil, lägger till vänner och utbyter meddelanden. Användaren kan även få meddelanden

Instagram plattform

Instagram grundades så sent som år 2010 av två entreprenörer från USA och Brasilien. Den första versionen släpptes enbart till

Twitters inflytande i samhället

Sociala medier är hetare än någonsin, det är nog få av oss som har missat - Facebook, Instagram, Snapchat och

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *