Instagram plattform

Instagram grundades så sent som år 2010 av två entreprenörer från USA och Brasilien. Den första versionen släpptes enbart till iOS och det dröjde hela två år innan android-användare kunde ladda ner appen. Idag är det en av världens mest använda former av sociala medier och det är enbart Facebook som är större. Många användare har fått så många följare att de kan jobba fulltid med att bara dela bilder.

Konceptet med Instagram är att du kan ladda upp dina bilder och videos, redigera dem genom olika filter och sedan dela dem med omvärlden. Du får själv välja om du vill att din profil ska vara öppen för alla eller endast de följare som du själv godkänner. Du har också möjlighet att följa andra användare och gilla och kommentera på deras bilder, och det är inte bara privatpersoner utan också företag som använder appen.

Instagram under de första åren

Instagram växte väldigt snabbt i popularitet från det att appen lanserades och redan efter två månader hade två miljoner användare registrerat sig. På ett år hade 10 miljoner laddat ner appen och då var det alltså bara iOS-användare som hade tillgång till den. När appen sedan släpptes till Android år 2012 laddades den ner över en miljon gånger på en dag. Företaget värderades då till över 500 miljoner dollar innan de blev uppköpta av Facebook.

Under år 2012 lade skaparna ner mycket tid på att utveckla Instagram. Tidigare kunde du bara använda appen om du laddade ner den på din telefon men nu kom också en version för webbläsare. Dock hade denna inte alla funktioner som fanns tillgängliga på appen, men 2013 valde männen bakom Instagram att även göra en version för Windows telefoner. Detta innebar att alla operativsystem nu hade möjlighet att använda appen.

Instagram fortsätter att utvecklas

Instagram har gjort många små uppdateringar genom åren, men en av de största och mest omskriva ändringarna handlade om att du istället för att se bilderna i kronologisk ordning nu såg de populäraste bilderna först. Detta mottogs med väldigt blandade åsikter från Instagrams användare eftersom många ansågs att de inte såg alla bilder längre. Instagram menar dock att detta är det bästa sättet att se så många bilder som möjligt.

En annan uppdatering som Instagram har gjort är att det nu även fungerar när du inte är uppkopplad till internet. Du kan fortfarande se bilder som har laddats upp tidigare och du kan även följa och avfölja användare samt kommentera och gilla bilder. Detta kommer sedan att uppdateras när du kopplas upp på internet igen och du har nu också möjlighet att tagga dina bilder med den position du befinner dig på.

Att kunna leva på Instagram

Instagram är idag så mycket mer än ett sätt att dela bilder från sin vardag, flera företag har sina egna profiler där de postar sina erbjudanden och kommer i kontakt med nya kunder. Idag kan du också välja om du vill ha en vanlig profil eller en företagsprofil och om du väljer att ha en företagsprofil kan du lägga till kontaktuppgifter. Du har då också möjlighet att se statistik på alla dina bilder.

Det är inte bara företag som kan tjäna pengar och faktiskt jobba med Instagram, flera privatpersoner har blivit så populära att många nu vill jobba med dem. Det vanligaste är att du blir kontaktad av företag som vill att du ska göra reklam för deras produkter på din Instagram. De betalar alltså dig för att visa upp vissa produkter och har du många följare kan du dessutom marknadsföra dig själv hur du vill.

Hur ser framtiden ut för Instagram?

Det finns ingenting som tyder på att Instagrams popularitet kommer att minska, utan som vi nämnde tidigare är det många som har sitt eget företag på plattformen. Det är få kanaler som fungerar på detta sätt, där vem som helst kan skapa ett konto som kan växa och nå ut till otroligt många människor. Du kan så klart också använda det till att visa bilder för familj och vänner – valet är helt och hållet ditt!

Sammanfattning

Instagram är den sociala plattformen som tog världen med storm och fortsätter att växa i popularitet. På bara åtta år har de lyckats bli den näst populäraste appen i sociala sammanhang och det tar endast ett par minuter att skapa en profil och du har full kontroll över vad du lägger ut på din egen sida. Du kan också ha flera konton om du till exempel vill ha ett privat och ett för ditt företag.

Related Posts

Historierna bakom Tumblr och Pinterest

Sociala medier behöver egentligen ingen närmare beskrivning - många av oss är idag medlem på något eller flera sociala medier.

Facebooks historia och utveckling

Som användare på Facebook skapar man en personlig profil, lägger till vänner och utbyter meddelanden. Användaren kan även få meddelanden

Twitters inflytande i samhället

Sociala medier är hetare än någonsin, det är nog få av oss som har missat - Facebook, Instagram, Snapchat och

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *