Internettroll och hur de jobbar

Termen internettroll och dess varianter såsom nättroll och troll växte fram på internet under 1980-talet. Internettroll är en intressant term som för tanken till mytologiska varelser från skandinavisk folklore. Enligt skandinavisk folklore var troll fula, smutsiga och argsinta varelser som brukade vistas på mörka platser och göra livet besvärligt för människor. Denna bild av troll är den som genomsyrar skämtbilder och framställningar av internettroll. Dock är det här en allmän missuppfattning av ordets ursprung.

Ordet internettrolls riktiga ursprung ger en fylligare förklaring av hur de jobbar. Ursprunget sägs komma från en analogi om “trolling” som syftar på en metod för att fånga fisk: att från en båt kasta ut ett fisknät eller en krok med bete. För internettroll representerar fisknätet eller betet att framkalla känslomässiga reaktioner eller bråk online. En välkänd metod är “rick roll”, som innebär att länka till musikvideo av Rick Astley istället för vad som utlovades.

Bakom trollmasken

Innan vi synar hur internettroll jobbar kan det vara lägligt att veta lite mer om personen bakom trollmasken. Den stereotypiska bilden av personen bakom trollmasken är oftast en överviktig och oattraktiv man som bor i sina föräldrars källare. Han är misslyckad, arbetslös samt till och med oskuld. Han trollar på internet för att kompensera för sitt misslyckade liv. Frågan är hur väl denna bild av internettroll stämmer överens med verkligheten?

Forskning om internettroll visar intressant nog att den stereotypiska och negativa bilden stämmer med råge. Korrelationer med internettroll är mörka personlighetsegenskaper som Machiavellianism (att lura och manipulera andra), narcissism, psykopati samt sadism. Den starkaste korrelationen är mellan sadism och trolling. Dessutom finns en koppling mellan mörka egenskaper och den totala tid som en person tillbringar på att kommentera på internet. Det är alltså en viss typ av personlighet som attraheras av trolling på internet.

Internettrollens metoder och verktyg

Internettroll har flera kreativa metoder för att framkalla reaktioner eller bråk online och njuta av det. En metod är att spela “newbie”, det vill säga en nybörjare som ställer oskyldiga frågor tills personer blir irriterade. Då kan internettrollet spela offer och peka ut dem som elaka eller orättvisa. En annan liknande metod som listiga troll använder är att underminera omtvistat diskussionsämne, vanligtvis politik på forum. Målet är att så tvivel och misstanke på en motståndarsida.

Raka motsatsen till ovanstående metoder är en typ av vulgär och otvetydig trolling. Den mest simpla metoden av denna typ är att direkt gå till angrepp genom förolämpningar. Därför är också denna metod den lättaste att upptäcka eftersom internettrollet uppvisar ett språk som är inflammatoriskt. En annan typ av frontalangrepp som internettroll använder är att förstöra för spelare i onlinespel. Denna metod är möjligtvis ännu mer störande då spelare förlorar tid och energi i onödan.

Påhittiga och udda metoder

Nättroll gör allt i sin makt för att skapa en irriterad känsla på internet. De delar med sig av starka åsikter och provokativa uttalanden, ofta helt irrelevanta för ämnet som diskuteras och ofta stämmer de inte med de personliga åsikterna. Detta gör de för att få uppmärksamhet och skapa irritation i till exempel forum online. Ofta kan troll använda sig utav helt ologiska argument, allt för att provocera fram svar.

Troll vill att folk ska tro att de ologiska argument och provokativa åsikter de delar med sig av är seriösa. Om människor tar dessa på allvar, så kommer de att svara för att försöka rätta nättrollen och få dem att inse att de har fel. Därifrån är steget till en regelrätt och utdragen diskussion inte långt och det är just det som troll söker efter. Troll använder ofta härskartekniker när de skriver.

Medel mot internettroll

Lär dig hur du snabbt känner igen ett troll och du har vunnit hälften av slaget. Kalla till dig dem med för att avslöja deras sanna natur för andra i publiken eller diskussionen, och sparka dem sedan till kanten genom att lämna konversationen. Försök inte att hålla långdragna diskussioner med troll för att rätta dem. Ett troll kommer alltid stå fast vid sina provokativa åsikter – just för att deras syfte är att provocera.

Internettroll och framtiden

Internettroll har funnits ända sedan internet kom och det blev vanligt med forum där man fritt kan dela med sig av sina åsikter. Troll kommer aldrig att försvinna. Det finns människor som njuter av att provocera och får en kick av det. Dessa kommer alltid söka sig online där de kan vara anonyma. Förhoppningsvis kommer människor dock att bli duktigare på att upptäcka troll och inte ge sig in i deras diskussioner.

Related Posts

Är dina vänner verkligen vänner

Visst har man många vänner här och där. På Facebook, Twitter, Snapchat och alla andra sociala medier. Men vilka är

Desinformationskrig i sociala medier

Sedan sociala medier slog igenom har dess popularitet ökat, såväl bland yngre som bland äldre. De flesta av oss deltar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *