Om beroende av sociala medier

Mobiler överallt, var du än tittar. Folk som springer, går, sitter, jobbar och stirrar ner i sina telefoner. Är vi beroende av sociala medier? Läs mer här.

Ska vi vara sociala genom internet istället för i det verkliga livet? Familjer förskönar sina liv genom perfekta bilder och skriver om vilken underbar dag det är, även om verkligheten kanske är en annan. Folk vill visa den fina sidan och inte visa sig svag i samhället. Vi frågar varandra hur vi mår på sociala medier med snabba svar, men när vi möts ute kan vi knappt hälsa på varandra.

En värld som ska vara så perfekt online, blir i längden jobbig att hålla uppe i verkligheten. Att logga in varje minut för att se hur många som har gillat eller kommenterat. Vi mäter vår lycka och framgång genom tummar upp på en skärm. Se om någon gör något roligare än vad du gör. Timmarna går och människor stirrar på telefonen eller datorn istället för att umgås eller bara vara ute och må bra.

Livet är nu inte sen

Varför kan vi inte förstå att livet är skört och kort? Vi måste lära oss att leva här och nu och inte vänta och se vad som komma ska. Varje dag kan vara din sista. Lev ut livet utan sociala medier, eller begränsa det till en timme på kvällen och lev resten av dagen. Vi behöver så mycket mer riktigt umgänge än man tror vilket dagens teknik till viss del förhindrar.

Att bebisar som inte får beröring som nyfödda faktiskt kan få men för livet är något vi känt till länge. Det kanske ligger något i detta även i vuxenlivet? Vi behöver leva i verkligheten och det tenderar att bli utbytt mot digitala relationer och digital beröring kan aldrig mätas mot att hålla i en hand. Närheten vi skapar mellan oss när vi umgås går inte att ersätta med maskiner eller annat.

Det fantastiska internet

Teknikutveckling, och framför allt internet, har gett oss kommunikation på global nivå vilket medför mycket positivt, men har sina nackdelar. Vi kan få reda på vad som händer överallt i världen med bara några knapptryck eller musklick. Det verkar dock som detta har skapat ett sorts beroende av direkt tillfredsställelse gällande nyheter och information. Får vi inte direkt reda på vad som gäller tenderar vi att släppa det hela lika fort.

Ett sorts direkt tillfredsställande syndrom skulle man kunna kalla detta. Vi har alltid varit intresserade av vad andra tycker och tänker och skvaller har pågått sen urminnes tider. Torgskvaller och skvallerbänkar har innan internets framkomst varit en central punkt. När internet till sist uppfanns och gjorde inträde flyttade dessa platser in i det digitala rummet. Nu har vi hela världen som torg och kommunikationen flödar som aldrig förr.

Sociala medier

Under den tidiga internet tiden dök många forum upp och folk började prata med varandra. Vi kunde se sajter som till exempel Lunarstorm vilka öppnade upp för många att knyta nya vänskaper. När Facebook gjorde sig känt och i princip tog över denna nya värld av sociala medier som hade skapats hände något särskilt. I allmänhet fick nu många människor möjligheten att kommunicera på ett enkelt sätt, vilket självklart är väldigt positivt.

Något år efter Facebooks inträde kunde vi se vilka typer av inlägg som kommit att dominera. Många kände nog att man äntligen fick en chans att delta i något stort och på så vis gav man sig in i sociala medier. Vidare upptäckte vissa att det numera går att följa andra personer och vad de sysslar med. Nu fick kända personer ett ännu större utrymme och deras privatliv och åsikter blev ett allmänt intresse.

Beroende av sociala medier

Många av oss spenderar förmodligen mer tid på sociala medier än vad vi kan faktiskt kanske vill, men är vi beroende? Om du känner att sociala medier tar upp för mycket av din tid kan du börja sätta upp gränser för dig själv. Ta till exempel bort onödiga appar eller avaktivera push-notiser som pockar på din uppmärksamhet. Ibland behöver vi sätta gränser för oss själva, för likes på Instagram kan verkligen kännas beroendeframkallande.

Slutsats

Att hänga med i nyheter och media är bra men i lagom dos. Vi kan alla känna suget av att veta mera men det är inte alltid bra att tillfredsställa det. Att nyttja sociala medier för kommunikation var grundtanken och det vi bör sträva efter. Många känner hetsen och påverkan på likväl sömn som vaken tid, och vi måste värna om vårt välmående. Lagom är bäst heter det och det gäller även här!

Related Posts

Sociala mediebolag och deras strategier

Sociala medier är något som på relativt kort tid har omkullkastat de flesta gamla marknadsföringsregler. Tidigare var en marknadsföringsstrategi rätt

Sociala medier

Sociala medier vet nog de allra flesta vad det är idag, åtminstone på ett ungefär. Dessa digitala plattformar, så som

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *